Stående på boll

 

En suverän stablitetsövning för höfter, fot och bål. Övningen blir mycket lättare om bollen inte är lika hårt pumpad. Det blir även lättare om bollen står på ett mindre jämnt underlag, t.ex. en plastmatta eller ännu bättre en gräsmatta utomhus. 

Det här är mycket instabil övning, med stor skaderisk. Innan du försöker dig på övningen ska du röja ditt övningsutrymme på alla hårda föremål som du kan slå dig på när du ramlar. Det är inte frågan om man ramlar utan när man ramlar.

Pröva gärna att göra övningen barfota, du får ett bättre grepp, finare känsla och jobbar mer med fotens små muskler för att greppa bollen.

Muskler
Huvudsakligen stabiliserande muskler som t.ex. lårets addukter, pronerande muskler kring fotleden (t.ex. peroneus longus)

Startposition
Det finns flera olika sätt att komma upp på bollen
A. Häng i en ställning (t.e.x ett cablecross stativ) och sänk dig ner på bollen ovanifrån, släpp sedan försiktigt greppet.
B. Ställ bollen intill väggen i ett hörn, stöd dig på väggarna för att komma upp på bollen.
C. Börja med knästående på bollen, stöd med händerna på bollen samtidigt som du försiktigt sätter upp fötterna på bollen. Räta dig sakta upp och håll balansen.
D. Stå bakom bollen hoppa jämfota upp på bollen och finn balansen när du kommer upp!

Genomförande
Stå kvar så länge du kan