Kläder och skor


Kläder 

Även om kläderna normalt inte har så avgörande för träningen så har de ändå viss betydelse för träning som syftar till att ökar balans, rörlighet och kroppsmedvetenhet

Välj kläder som är smidiga och samtidigt tydliggör teknik och hållning.

Detta gäller träning med såväl balansboll som yoga, pilates m.m. Vanligtvis brukar man inte vara så noga med träningskläder, det brukar bli en t-shirt och ett par shorts. Men när du kör ett ordentligt pass med balansboll så kopplar du in många avkroppens muskler samtidigt och du måste ha fullt fokus på din kropp och dess rörelser. Uppmärksamheten blir dålig om du har en stor säckig t-shirt som åker upp och är i vägen och som du ständigt trasslar in dig i.

När du testar kläder, böj dig framåt från höften. Hasar tröjan ner mot axlarna? Inte så lyckat om du jobbar upp och ner med huvudet nedåt som i t.ex. fällkniven. Testa en tajtare tröja i mindre halkigt material.

Flexibla kläder

Kläder för bollträning bör vara flexibla, rörliga och alltid vara ur vägen för dina rörelser. Använd kläder i lite tunnare stretchmaterial som följer med smidigt i alla rörelser. Det är också viktigt att kunna uppmärksamma hållning och positionen för olika leder; bulkiga och säckiga kläder som sweatshirts eller vindbyxor gör det omöjligt att se lederna och därmed svårt både för dig själv eller din instruktör att avgöra om du gör övningen korrekt..

Extra viktigt att du tydligt kan se rörelser och hållning för både mage och rygg. Mycket av bollträningen handlar ju om teknik för att få kontroll över musklerna kring bålen.

Ett dilemma är att många otränade inte känner sig helt bekväma med sin kropp och gärna vill dölja bålen under lager med stora kläder. Det är olyckligt eftersom det oftast är de som har mest att tjäna på av att träna upp kroppskontroll och hållning. En kompromiss är att i så fall att köpa sig en egen balansboll och börja bålträningen hemma i lugn och ro.

Säkerhet

Undvik att träna med bar överkropp direkt mot bollen. Friktionen som uppstår när huden gnider mot gummit i bollen kan göra rejält ont. Om du blir varm och börjar svettas blir bollen istället för hal och du riskerar att glida av bollen istället. Inget av alternativen är vettigt. I nödfall kan en handduk uppe på bollen vara till hjälp om du t.ex. vill träna på stranden.

Riktigt blanka och hala tyger gör att du ständigt glider av från bollen och kan bli ganska farligt i övningar där du ligger eller står uppe på bollen! Undvik även kläder med knappar, grova dragkedjor och andra utsmyckningar som kan vara obekväma att ligga mot. Tänk även på att spetsiga nitar och spännen även kan skada bollen.

Om du har långt hår så kan det vara bra att knyta upp det så att det inte fastnar eller blir obekvämt.

Använd smarta kläder

Lite mer åtsittande kläder i elastisk funktionsmaterial material är följsamma, smidiga, hålls bättre på plats och är dessutom alltid ur vägen när du tränar. När du jobbar för fullt med balansen uppe på bollen så har du varken har lust eller möjlighet att ständigt stanna upp för att rätta till kläderna.

Om du svettas när du tränar så är kläder i funktionsmaterial dessutom ett måste. Men den hudnära passformen transporterar inte bara fukt utan ökar även den sensoriska informationen från hudsinnet och förstärker led- och muskelkänslan vilket gör att du inte bara blir smidigare utan även blir mer uppmärksam på din hållning och dina rörelser, smarta kläder helt enkelt!

Ett par cykelbyxor och en tajtare tröja/top fungerar bra i de flesta fall. Långa eller korta ben/armar är mycket upp till dig själv, temperaturen i rummet och hur svettigt träningspasset får avgöra. Se bara till att inte ärmarna och benen sitter för löst, då förlorar du lite av vitsen med funktionsmaterialet och riskerar dessutom att halka (varning för jazzbyxor m.a.o.).
 

 

Stock

Kläder för perfekt teknik

Om du är en ambitiös instruktör/motionär och vill ha perfekt teknik eller tränar för att använda bollen som en del av ett koreograferat uppvisningspass, då kör du sannolikt många bollträningspass i veckan för att finslipa och drilla tekniken. Här är det extra viktigt med funktionella kläder som synliggör din teknik, ökar kroppsmedvetenheten och samtidigt får dig att känna dig flexibel.

Det enda rätta alternativet är en allt-i-ett dräkt typ brottardräkt, catsuit eller en gymnastikdräkt. Den tydliggör hållning och alla dina rörelser samtidigt som den alltid följer din kropp.

Med en dräkt har du inte längre någon separat byxa eller överdel som kan åka isär och den sitter därför lika ordentligt på plats hur du än vrider och rullar runt uppe på bollen. Detta i kombination med den åtsittande passformen ökar dessutom din kroppsmedvetenhet för bålens alla rörelser.

Hela dräkter är inte längre speciellt vanliga nuförtiden (jämfört med 80-talets aerobics och jymping). Men de används ändå i lite olika varianter av t.ex. gymnaster, dansare, friidrottare, roddare, triathleter och brottare.

Om det känns lite oskyddat kan du alltid kombinera med en tajt överdel eller ett bar byxor.

En tränings- eller tävlingsdräkt för gymnastik är både en billig och smart investering för både träning och uppvisning. Generellt gäller att de hela dräkterna är mycket prisvärda; en vettig träningsdräkt kostar faktiskt mindre än vad man normalt betalar för en enstaka byxa eller överdel var för sig. Det finns även specialdesignade yoga- och pilatesdräkter som fungerar bra, men de är i regel lite dyrare. Den här typ av kläder går att köpa i specialbutiker som säljer kläder för dans/gymnastik, brottning,friiddrott eller triathlon.

Inköpställen

Eftersom jag fått frågor om inköpställen för billigare dräkter, listar jag några exempel från Amazon i England, pris med frakt från 150 - 410 kronor. Generellt brukar leveranstid från England vara runt en vecka till Sverige och det tillkommer ingen tull eftersom det är inom EU.

       

 


 
 
 
 
 
 

Skor

När vi tränar med bollen vill vi ofta ha en ganska intabil miljö för att utmana stabiliteten. Många övningar kan med fördel göras barfota för att utveckla stabiliteten i fotleden och känna kontakten med underlaget.

Men i vissa övningar kan det även vara viktigt med ordentlig friktion mot golvet och då är det nödvändigt med ett par träningsskor med ordentlig gummisula. Eftersom bollträningen inte innehåller några hopp ("non-impact") så är stötdämpande sula inget viktig. Det enda viktiga är egentligen fäste i golvet. Det är heller inte särskilt viktigt att skorna ger stabilitet. Tvärtom kan det var en fördel om sula/läst är ganska mjuk och följsam så att du får bra grepp och känsla. En instabil sko kan vara bra för att även träna stabilitetten i fotleden, men se till att skon har en mycket tunn och följsam sula så att fötterna hela tiden har bra kontakt och "känner" golvet, nästan som ett par sockiplast.  Träna inte i strumplästen - strumporna är för hala och du kommer bara glida omkring.

Fästet absolut viktigast

I övningar där vi ligger helt på sidan och stödjer med fötterna i golvet blir det extra viktigt med bra fäste uppe på kanten av skon. På en del skor fortsätter den vanliga gummisulan upp en bit på kanten och ger alltså fäste även när man vinklar foten.

Enkel gymnastiksko med minimal sula på framfot och häl.

När du köper skor, se till att testa fästet i flera olika rikntingar och vinklar. Många jympaskor har generellt sett bra fäste på golvet. Det finns även en del skor för kampsport eller för dans/gymnastik som kan vara ett billigt alternativ. Med yoga och pilatesvågen börjar det även dyka upp särksilda s.k. "yogaskor" som i regel är mycket mjuka och har bra fäste i golvet. I Sverige verkar dessa dock endast finnas i mindre damstorlekar. Det finns även billiga skor utvecklade för kamsport som kan fungera bra. Specialskor för gymnastik och akrobatik är mycket mjuka, följsamma och kostar i regel en spottstyver.  Men de brister i regel på att de endast har en mindre greppsula mitt under hälen och framfoten och saknar helt fäste ut mot sidan. Ävem streetskor är mjuka och har en ordentlig sula, problemet är i regel att sulan är av hårt slitstarkt gummi som har dåligt fäste på inomhusgolv.

Skor med dåligt fäste kan leda till att man bara halkar omkring och snabbt tappar inspirationen för träningen, så det kan vara värt att lägga lite möda på att välja ett par fungerande skor.

Skor för proffs och elit

 
Adistar brottarsko, speciellt framtagen för brottningen under OS 2004. Snörningen är väl gömd under en kardborreknäppning.

Om du tränar riktigt intensivt och känner att skorna och fästet är det som begränsar dig så går den ulitmata bollskon förmodligen att hitta inom brottningens värld. Brottarskorna är i regel mycket mjuka och har ett suveränt golvfäste långt upp på sidorna. För brottarna är greppet mycket viktigt för att de ska kunna ta spjärn mot golvet i vilken position de än står eller ligger.

Detta gör brottarskorna suveräna för bollövningar som t.ex. sidlyft på sidan när man inte vill glida med fötterna. Brottarskor brukar även användas av elitseriens innebandymålvakter just för deras suveräna greppförmåga på planen. Brottarskorna sitter ganska tajt runt foten och det kan ofta vara lite småbökigt att få på dem utan att snöra upp skorna ordentligt - knappast något du tar på dig för att göra någon enstaka övning. Men när du väl snörat på dig skorna sitter de som gjutna och du får ett suveränt fäste som gör att du kan få ner mera tyngd i golvet och få en bättre hävstång i flera övningar. Övningar där du tidigare var tvungen att låsa fast fötterna mot väggen eller en ribbstol kan i stället göras med maximal instabilitet.

Brottarskor köper du lämpligen i butiker specialiserade på brottning. Observera att gummit i skorna är mycket mjukt och slits lätt om man använder skorna till övrig träning eller till vardags.