Pumptest för balansbollar


Det kan verkar okomplicerat att pumpa upp en balansboll och en smula överdrivet att göra ett speciellt pumptest. Men erfarenhetsmässigt så är pumpandet ett av de viktigaste orsakerna till att balansbollar ligger och samlar damm i garderober (en annan rosak är avsaknaden på övningsexempel). Dels handlar det om att pumpa upp bollen för första gången, men bollen kan även tappa luft med tiden och man behöver därför fylla på med jämna mellnrum. Om man har många bollar eller ont om utrymme kanske man vill tömma ur luften för att bollarna ska ta mindre plats, i så fall gäller det verkligen att ha en effektiv pump.

Vi samlade in tolv olika typer av pumpar som kan användas för att fylla balansbollen. Lite längre ned på sidan hittar du en tabell och en sammanfattning av resultatet.

Så pumpar du

När man kommer hem med sin nyinköpta boll ställs man inför problemet hur man ska pumpa upp den. Bollen levereras alltid tom på luft och du måste själv fylla den. Bollen är stor och kräver mycket luft (lite drygt 100 liter) men med lågt tryck. Några få bolltillverkare brukar packa med en pump med bollen, och det är sällan man själv tänker på problemet när man beställer bollen. Om man har gott om plats och inte tänker transportera bollen så behöver man inte pumpa bollen särskilt ofta, kanske några enstaka gånger per år för att kompensera för den luft som sakta sipprar ut

Men det finns en fördel med att kunna tömma bollen på luft och pumpa upp den på nytt: bollen tar mycket mindre plats och kan lätt stuvas undan eller transporteras. Detta gäller speciellt träningsanläggningar som vill ha en hel klassuppsättning, men som inte har plats att förvara bollarna uppblåsta någonstans. I sådana fall är det viktigt att ha en snabb och effektiv pump.

Pumpa försiktigt
Pumpa
bollen först när den har rumstemperatur. Pumpa försiktigt och blås aldrig upp bollen till mer än maxdiameter (står angivet på bollen). Bolltillverkarna brukar rekommendera att man fyller bollen till 80% och sedan låter den stå ett dygn innan man fyller den full. En löst pumpad boll (mindre än maxdiameter) får en stor kontaktyta och är mer stabil. En hårt pumpad boll blir snabb och instabil. Om du använder kompressor måste du vara extra försiktig eftersom de levererar tillräckligt med tryck för att spränga även den starkaste bollen. Om du vill vara på säkra sidan kan du rigga upp en ribba eller kvastskaft på t.ex. en stol med rätt höjd. Sedan fyller du bollen precis så att den precis når upp till ribban.

Munstycke
Se till att du får ett munstycke som verkligen passar för hålet på bollen, smala nålliknande ventiler är till för fotbollar/volleybollar m.m. och sluter inte tätt i det stora hålet. En ventil som passar för luftmadresser fungerar i regel bäst.  Effektivast blir det dock om man undviker avsmalnande munstycken och håller pumpens luftslang direkt mot hålet på bollen;  luftmotståndet blir minimalt och pumpningen blir både läattare och snabbare jämfört jämfört med en ventil.

Tömma bollen
Att tömma bollen är egentligen inget större problem för enstaka fall. Men om man har många bollar kan det vara lite frustrerande att försöka pressa ut det där sista ur varenda en om man vill att de ska ta lite plats. Vissa pumpar har en sugfunktion som underlättar detta, annars fungerar en helt vanlig dammsugare perfekt. Om du har många bollar och ont om utrymme kan du tömma bollarna maximalt så att de blir helt platta, se bara till att genast sätta i pluggen igen så att luften läcker in igen.

Pumptyper

Handpump
Dessa är antingen av bälg- eller kolvtyp. Bälgpumpen är till skillnad från kolvpumpen mycket billig men ger dåligt tryck. Fördelen med pumparna är att de i regel är mycket billiga och tar liten plats.

Fläktdrivna pumpar
Dessa pumpar fungerar med en enkel fläkt som diver luften, samma princip som en dammsugare (ljudet blir ungefär detsamma). Det är en enkel och billig teknik. De fläktdrivna pumparna ger en stor luftmängd, men till ett relativt lågt tryck. De billigaste klarar bara att fylla upp c:a 80% av bollens volymen men orkar inte den sista biten då det behövs lite mer tryck. De dyrare fläktpumparna kan dock komma upp i 2-3 bars tryck, vilket gör dem mycket effektiva för att fylla bollar. Ett problem med i stort sett alla dessa pumpar är att de är beroende av kontinuerligt luftflöde för kylning av motorn, de saknar dessutom i regel överhetttningsskydd. Du måste själv hålla koll på temperaturen i utluften och låta pumpen blåsa fritt med jämna mellanrum för att undvika att den blir överhettad och att motorn går sönder. Vissa dammsugare (speciellt äldre modeller) är utrustade med ett utblås dit man kan koppla slangen och kan vara värt att testa.

Kompressorer
Till skillnad från de fläktdrivna pumparna drivs luften av kolvar (pistong) med stor kraft. Trycket är i regel ganska högt, men mängden avgiven luft är förhållandevis liten. S.k. minikompressorer är helt värdelösa eftersom minutvolymen är för liten, det kan ta bortemot en timme att fylla en boll. Däremot ger de lite större kompressorererna oftast tillräckligt minutvolym för att de ska fungera för bollpumpning. Fördelen med kompressorn är att den kan ge ordentligt tryck och att de i regel inte inte blir överhettade. Nackdelen är att dessa större kompressorer är tunga, otympliga och högljudda. Detta är dessutom det dyraste alternativet, från c:a 1500:-.

Testresultat

Här nedan är en sammanställning av ett antal olika metoder för att pumpa balansbollar. Det finns allt ifrån en billig handpump för 45:- till en kompressor för 2000:-. Slutsatser och kommentarer finns under tabellen.
   

 

 

 


 
 

Pump, pris och inköpsställe Typ av pump Tömning Fylltid Fördelar Nackdelar Slutsats Betyg
Handpump,  c:a 45:- (Varsam AB) Handdriven kolvpump Nej 5-10 min Billig, tar liten plats, enkel användning bra tryck. Ansträngande för armen att pumpa, tar tid. Något svag konstruktion, försök hålla pumpskaftet rakt så får pumpen längre livslängden. Bra för att fylla en enstaka boll en enstaka gång. 
PRISVÄRD
Golvpump, för gummibåtar m.m. "double action" 139:- (Clas Ohlson) Handdriven kolvpump Ja 45 sek Stor volym i varje pumpslag; mycket effektiv och snabb, ordentligt tryck. Tung och jobbig för rygg och axalr, inget alternativ om du har problem med ryggen. Bästa alternativet om du är ryggfrisk. 
PRISVÄRD
Fotpump för luftmadrasser m.m. 45:- (strandbutik Mallorca) Fotdriven bälgpump Nej 5 min Billig, skonsamt för ryggen. Liten pumpvolym, svag konstruktion, svårt att få tillräckligt tryck. Använd endast som nödlösning.
VÄRDELÖS
Luftmadrasspump 39:- (Hobbex) Fotdriven bälgpump Nej > 30 min * Billig och liten, brukar följa med i köpet med vissa bollar. Liten pumpvolym, slangen lossnar stup i kvarten Billigast, men fungerar ej.
VÄRDELÖS
Elektrisk luftpump 12/230 volt, adapter medföljer, 129:- (Biltema) Elektrisk fläktpump Ja 1 min Snabb och bekväm för grundfyllning, tar liten plats. Bra funktion för tömning!  Ej tillräckligt tryck för att kunna fylla helt, kräver annan pump sista biten. Bra i kombination med enklare handpump.
BRA SOM KOMPLEMENT
Eldriven pump "Bravo" 230 volt 1390:- (Varsam) Elektrisk fläktpump Ja 30 sek Mycket snabb och bekväm. Tar liten plats (18x12 cm) Ljudvolym som en dammsugare, blir snabbt ganska varm, högt pris. Perfekt om man regelbundet ska tömma och fylla en eller ett par bollar.
SMIDIG
Kompressor med "snabbfyllning" 12 volt 298:- (Biltema) Elektrisk kolvpump Ja 50 min (?) ** Högt tryck. Mycket hög ljudvolym, liten pumpvolym; tar evigheter att fylla en boll. Vadå snabbfyllning? Hög strömförbrukning kräver bilbatteri. Dyr och värdelös
VÄRDELÖS
Minikompressor 12 volt (Clas Ohlson) 129:- Elektrisk kolvpump Nej 50 min (?) ** Högt tryck Hög ljudvolym, liten pumpvolym; tar evigheter att fylla en boll. Kräver bilbatteri p.g.a. hög strömförbrukning! Värdelös
VÄRDELÖS
Verkstadskompressor 230 volt obs: oljefri luft 1995:- (Clas Ohlson) Elektrisk kolvpump Nej 40 sek Snabb, bekväm, högt tryck. Klarar många bollar på löpande band. Driftsäker. Dyr, stor och tung (c:a 25 kg) hög ljudvolym. Primära alternativet om det är många bollar som ska fyllas regelbundet.
ARBETSHÄST
Dykartub, hyra 150:-/dag. Komprimerad luft Nej 30 sek Supersnabb fyllning, enkel, bekväm, ljudlös och klarar många bollar på löpande band. Viss löpande kostnad för hyra eller inköp/fyllning. Tung att släpa på. Begränsad kapacitet per tub. Bra alternativ vid enstaka större evenememang, annars är kompressorn ett bättre alternativ.
SNABBAST
Luftstation vid bensinmack/cykelaffär 0:- Komprimerad luft Nej 1,5 min Snabbt, billigt och högt tryck Lite bökigt med transporten, kan vara svårt att hitta rätt munstycke. Bra för engångsfyllning.
GRATIS
Blåsa upp med munnen Lungtryck Nej 20 min Enkel och billigt Jobbigt och viss risk för svimning p.g.a. hyperventilering. Nödlösning.
JOBBIGAST

* = Testet avslutades efter c:a 7 minuter då slangen hela tiden hoppade ur pumpen.
** = Testet avslutades efter c:a 15 minuter p.g.a. ljudvolymen. Då var bollen inte ens halvfylld.

 
  

Resultat/vinnare

Handpumpen + elektrisk luftpump
Om man bara ska använda pumpen för hemmabruk och pumpa bollen en enstaka gång så duger den enkla handpumpen från Varsam. Om du regelbundet vill tömma och fylla bollen så är handpumpen i kombination med den lilla elektriska luftpumpen ett perfekt och prisvärt paket: Du använder elpumpen för att grundfylla bollen och pumpar för hand sista biten, elpumpen använder du även för att snabbt och bevkvämt kunna tömma bollen så att den tar lite plats.

Bravo-pumpen
För ett mindre antal bollar (15-30 stycken) som regelbundet ska
fyllas och tömmas så är Bravo-pumpen det bästa alternativet. Pumpen tar liten plats och är mycket smisidg att jobab med. Se bara till att den inte blir överhettad om du ska pumpa många bollar. Passar perfekt för hemmet eller gymet.

Kompressor
Om du regelbundet ska fylla ett större antal bollar och har plats för en riktig kompressor så är detta det bästa alternativet. Köp inte den minsta modellen utan se till att få en som ger minst 200 liter per minut, vilket i regel är de som är beskaffade med hjul och större tank. Se också till att kompressorn är en modell som ger ifrån sig oljefri luft, annars finns risk att oljan löser upp bollen inifrån.

Dykartub
Om du på kort tid måste blåsa upp ett stort antal bollar (typ 100 stycken) för ett enstaka evenemang, eller om du inte har tillgång till elektricitet så är dykartuberna ett bra alternativ. Bollarna blåses upp blixtsnabbt, ungefär som heliumballonger. Nackdelen är förstås att tuberna är tunga och bökiga.