Pumpning, skötsel och förvaring


Pumpning och tömning

Tjej pumpar bollPumpa bollen först när den har rumstemperatur. Pumpa försiktigt och blås aldrig upp bollen till mer än maxdiameter (står angivet på bollen). Bolltilverkarna brukar rekomendera att man fyller bollen till 80% och sedan låter den stå ett dygn innan man fyller den full. En löst pumpad boll (mindre än maxdiameter) får en stor kontaktyta och är mer stabil. En hårt pumpad boll blir snabb och instabil.

Bollen är stor och kräver mycket luft (lite drygt 100 liter) men med lågt tryck. Några få bolltillverkare brukar packa med en pump med bollen. En lösning är att gå till en bensmack och fylla på bollen, normalt följer det med en adapter med kulventil som man kan använda sig av.  Tänk bara på att bollen blir ganska stor och otymplig när du ska transportera hem den.

Om man har ont om plats så kan det vara en fördel att förvara bollen ihoptryckt och sedan blåsa upp den när man vill använda den. I sådana fall kan det vara värt att investera i en snabb och enkel pump. Se även Pumptest för balansbollar där tolv olika pumpar jämförs.

När man drar ur proppen till bolllen börjar luften sakta pysa ut, men bollen blir aldrig helt platt om man inte hjälper till att pressa ut luften. Smidigast är att använda en pump med sugfunktion eller helt enkelt ansluta en dammsugare till ventilhålet och suga ut kvarvarande luft.

Skötsel

Tvätta regelbundet bollen med vatten och en mild tvållösning, skölj av ordentligt och torka den noga. Eventuellt kan du även använda descinficerande lösning, undvik lösningsmedel som kan lösa upp materialet i bollen. 

Kontrollera regelbundet om bollen har några synliga skador, verkar vara sliten/gammal eller om den verkar vara punkterad. En skadad boll ska omedelbart tas ur bruk och slängas!

Bollen brukar som regel hålla luften ganska bra. Men om den används ofta så kan det bli nödvändigt att fylla på med jämna mellanrum. Om du måste fylla på luft flera gånger i veckan så är det sannolikt pyspunka och du bör byta ut den. Om bollen är allmänt tillgänglig, t,ex. på ett gym, så finns även viss risk att någon medvetet har släppt ut luft för att göra bollen lite mer stabil.

Förvaring

För enstaka bollar räcker det oftast att förvara dem stående på golvet, gärna på en ring eller en krage så att så att bollen inte rullar iväg, bäst är förstås en bollskål som är speciellt konstruerad för uppgiften. Om du vill ha bollen ur vägen kan du göra en bollhylla av två konsoler på väggen. Om du har många bollar så kan de ligga i ett nät som hänger uppe i taket eller använda hyllor gjorda av rör. Utsätt inte bollen för stark värme eller soljus, detta minskar bollens livslängd dramatiskt.