Träningsutrymme


Bollen kan man träna med lite varstans, bara man har lite fri yta att röra på sig och ser till att bollen inte kan ta skada. Här är lite tips och råd som kan vara bra att tänka på:

Räkna med att du kan komma att ramla av från bollen: skapa en säkerhetszon runtom genom att plocka undan bänkar och andra prylar som du inte vill ramla på. Om underlaget är hårt kan du lägga några mattor runt bollen så landar du lite mjukare. Det optimala är om du kan placera bollen så att den är på en kroppslängds avstånd från alla andra föremål.

Om det är möjligt försök att träna framför en spegel så att du kan kolla av teknik och hållning. En spegel som går ända ner till golvet är idealisk.

Gymet

Träning i gymI gymet finns knappast någon begräsning för hur bollen kan användas. Här finns också en mängd andra redskap som man kan använda tillsammans med bollen: hantlar, skivstänger, kabeldrag maskiner, bänkar och ribbstolar.

På många gym finns bollarna oftast i stretchytan där det är gott om utrymme. Men ta gärna med bolen och testa att använda den istället för gymbänk när du t.e.x tränar med hantlar, kabelmaskiner eller kanske t.o.m. bänkpress. Några av övningarna här på sajten visar exempel på övningar som antingen genomförs med hantlar eller i någon typ av dragmaskin.

Om du vill träna på stående balans så är gymet rätt ställe: ställ bollen mitt under en stativet till en cablecross eller en ribbstol, sänk dig sedan ner med fötterna på bollen och håll balansen genom att hålla i ribbstolen eller stativet.


Hemmet

Många vill använda bollen för att träna hemma i vardagsrummet. Dessvärre är rummen ganska små i moderna lägenheter och det kan vara svårt att hitta en tillräckligt stor och öppen yta där man kan kunna köra alla övningar helt säkert. Flera av övningarna går dock alldeles utmärkt att göra även om det är lite trångt, testa dig fram. Försök att flytta undan möblerna som du kan slå dig på och ställ även undan ömtåliga föremål som ståt i farozonen. Städa gärna golvet så att det inte ligger kvar damm eller grus; gruset kan fastna i bollen och damet kan göra det halt. Om du har dåligt med föravringsutrymme bör du överväga att skaffa en bra pump och förvara bollen tömd, se tips om pumpning.

Gymnastiksal

Om du kan få en hel gruppträningslokal för dig själv så kan du testa på lite mer platskrävande övningar: rulla runt uppe på bollen i olika riktningar, promenera eller studsa runt med bollen.

Utomhus

BLnabollsträning utomhusPå sommaren kan det vara skönt att ta med sig bollen ut och träna i friska luften. Se upp för vassa föremål som t.ex. stenar, grenar eller grus som kan skada bollen. Var också noga med att inte lämna bollen ute i stark sol, ljuset hjälper till att bryta ner gummit. Om du vill minska risken för punktering så bör du undvika grusgångar.

När du väl försäkrat dig om att bollen inte kan ta skada så erbjuder terrängen många spännande övningar: testa att jobba med bollen i en liten slänt/nerförsbacke, öva stående balans genom att hålla fast i en trädgren.

Om du håller till på gräset så kommer du upptäcka att bollen blir mycket mer stabil eftersom gräset hjälper till att bromsa.